Free Computer Fundamental Quiz

Online free Computer Fundamental Quiz/mcq Questions.

1. In which generation transistor is used?

a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th


Answer: b) 2nd

2. Which device cannot be shared in network?

a) Floppy

b) Keyboard

c)Computer

d)Printer

Answer: b) keyboard

3. Which port does not exist in computer?

a)USB

b) Parallel

c)COMP 1/com 2

d) No one of the above

Answer: d) No one of the above

4. 1 nibble contains ..… bit

a)8 bits

b)3 bits

c)1 byte

d) 4 bits

Answer: d) 4 bits

5. Which device will process data?

a) RAM

b) CPU

c) Hard disk

d) None

Answer: b) CPU

6. Data sore in ……….

a)Floppy

b)Hard disk

c)Tape

d) All of the above

Answer: d) All of the above

7. One nanosecond means

a)10-6 seconds

b)10-9 seconds

c) 10-12 seconds

d) 10-15 seconds

Answer: b) 10-9 seconds

8. The decimal equivalent of binary (1011) is………….

a) 13

b) 10

c) 11

d) 14

Answer: c) 11

9. The scanner is the …… device of computer system

a) Input

b) Output

c) Input output

d) Processing

Answer: a) Input

10. Pentium means the……… of computer

a) ALU

b) Microprocessor

c) Monitor

d) Memory

Answer: b) Microprocessor

11. What is the name is given to first generation of computer language?

a) Binary language

b) Machine language

c) Primary language

d) Natural language

Answer: b) Machine language

12. Compiler and interpreter are themselves……

a) Hardware

b) Program

c) Virus

d)None of the above

Answer: b) Program

13. Which of the following is mass storage device?

a) CD-ROM

b) Hard disk

c) Tape

d)All of the above

Answer: d) All of the above

14. A single byte consists of …………

a) 4 bits

b) 16 bits

c) 8 bits

d) 7 bits

Answer: c) 8 bits

15. The main basic block of a computer system consists of ……………

a) Input, output, CPU and memory

b) Input, output, storage and user

c) RAM, ROM floppy and UPS

d) RAM, hard disk, keyboard and  monitor

Answer: a) Input, output, CPU and memory

16. According to the working principal computer is divided as ….

a) Analog computer

b)  Digital computer

c) Hybrid computer

d) All of the above

Answer: d) All of the above

17. What is modem?

a) Analog and digital converter

b)  Modulator and demodulator

c) Telephone switching

d)None of the above 

Answer: b) Modulator and demodulator

18. 1 GB corresponds to……

a) 1024 MB

b)  1024 byte

c) 1020TB

d) 2024 GB

Answer: a) 1024MB

19. 1 MB corresponds to………

a) 1024 byte

b)  1024 terabytes

c) 1024 kilobytes

d)1024 gigabyte

Answer: C) 1024 kilobytes

20. There are …. Types of language processor.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: C) 3 Types

21. Which is the following is an input device?

a) VDU

b) Joystick

c) Plotter

d)Printer

Answer: b) Joystick

22. A translator used in low level language is………

a)Compiler

b)Interpreter

c)Assembler

d) All of the above

Answer: d) All of the above

23. Which of the following is not an output device?

a) Speaker

b) Monitor

c) Digitizer

d) Plotter

Answer: c) Digitizer

24. Which of the following is soft copy output device?

a)Speaker

b) Monitor

c) Digitizer

d) Plotter

Answer: b) Monitor

25. 1 KB ……… bytes.

a) 1024

b) 1000

c) 1024×1024

d) All of the above

Answer: a) 1024

26. Before booting the computer, the system files reside on…….

a) RAM

b) ROM

c) Hard disk

d) Floppy

Answer: a) RAM

27. The processing elements of fifth generation computer is..

a) AI

b) Organic chip

c) Duo core

d) Microprocessor

Answer: a) AI

28. The printing quality measure in resolution and resolution measure in ……

a)DPI

b) PPM

c) Pixel

d) RPI

Answer: a) DPI

29. MO disk is ….

a) Optical disk

b) Magnetic disk

c) Semiconductor disk

d)Based on optical and magnetic technology 

Answer: d) Based on optical and magnetic technology

30. The output quality of the …. Is batter then other.

a)CRT monitor

b) LCD monitor

c) Laptop monitor

d) None of the above

Answer: a) CRT monitor

31. The ….. translate source code into machine code

a) Translator

b) Assembler

c) Compiler

d) Interpreter

Answer: a) Translator

32. Which number system uses the both number and character to represent number?

a)Binary

b) Octal

c) Decimal

d)Hexadecimal  

Answer: d) Hexadecimal

33. The device used in geographical mapping is…

a) Bar code

b) Plotter

c) Digitizer

d) Scanner

Answer: c) Digitizer

34. The size of the first floppy disk was

a) 9 inch

b) 8 inch

c) 5 ¼

d) 3 ½

Answer: b) 8 inch

35. Monitor is

a) VDU

b) TV

c) VUD

d) No one of the above

Answer: a) VDU

36. DDR stands for…

a) Double data rate

b) Double density rate

c) Density data rate

d) All of the above

Answer: a) Double data rate

37. Which is the function of ROMBIOS?

a) POST operation

b) Boot start operation

c) Boot start loading

d) Both a and b  

Answer: d) Both a and b

38. And input device used in bank is…..

a) POS

b) MICR

c) OMR

d) OCR

Answer: b) MICR

39. The number of sector per track in high density floppy disk is

a) 9

b) 15

c) 18

d) 36

Answer: c) 18

40. The single converter used in most of the output devices is….

a) Decoders

b) Modems

c) Gates

d) Multiplexer

Answer: a) Decoders

41. The name of the chip will be applied for dynamic and high power computing based on very latest technology

a) Microprocessor

b) Biochip

c) Robot chip

d) Ultra chip

Answer: b) Biochip

42. The full form of PDA is..

a) Personal Digital Assistant

b) Personal Diary Assistant

c) Personal Data Assistant

d) Professional Data Assistant 

Answer: a) Personal Digital Assistant

43. The quality of printer depends upon

a) Technology

b) Price

c) Resolution

d) All of the above

Answer: c) Resolution

44. Large data bus width causes

a) Transmit data faster

b) Faster computing

c) Slow execution

d) All of the above

Answer: a) Transmit data faster

45. The maximum capacity of 2HD-3 ½ floppy disk is …

a) 1.44Mb

b) 1.44MB

c) 1.4MB

d) 1.4Mb

Answer: b) 1.44MB

46. The writing method in CDROM is called …

a) Copying

b) Burning

c) Embedding

d) No one of the above

Answer: b) Burning

47. The system data is in …. data format

a) ANSI

b) British

c) American

d) International

Answer: c) American

48. Which of the following terms is most closely related to auxiliary memory?

a) Non-volatile

b) Permanent

c) Both a and b

d) Temporary

Answer: c) Both a and b

49. Which of the following is not a type of ROM?

a) PROM

b) Flash memory

c) EPROM

d)Virtual memory

Answer: d) Virtual memory

50. Which is considered as the direct entry input device?

a) Optical scanner

b) Mouse and digitizer

c) Light pen

d) All of the above

Answer: d) All of the above

Print Friendly, PDF & Email
by Santosh Bist
Computer IT Instructor, SEO, Digital Marketer & Web Developer - He is an Administrator & Author of the Informer Guru.

Leave a Comment

Hey, wait!Get Regular Update's

Subscribe Stay Connected, Keep Learning!